TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KAŠTELA | Turizam, Smještaj, Gastronomija, Vinarstvo, Kulturna Baština, Oglašavanje, Marketing | GRAD KAŠTELA

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KAŠTELA | Turizam, Smještaj, Gastronomija, Vinarstvo, Kulturna Baština, Oglašavanje, Marketing | GRAD KAŠTELA
TURIZAM, SMJEŠTAJ, DOGAĐANJA GRADA KAŠTELA

KAŠTELANSKE PLAŽE
Kaštelanska mjesta smještena su uz obalu Kaštelanskog zaljeva i svako mjesto ima prekrasne plaže ili mjesta za kupanje. Od zapada prema istoku, po mjestima nalaze se slijedeće plaže:
Kaštel Štafilić: Divulje, Stari Resnik, Resnik, Bile, Gabine
Kaštel Novi: Porat
Kaštel Stari: Đardin, Štalija, Palace
Kaštel Lukšić: Rušinac, Šoulavy, Poštanski
Kaštel Kambelovac: Baletna škola, Mala punta, Bilajka, Torac
Kaštel Gomilica: Torac, Kamp
Kaštel Sućurac: Sokolana, Gojača

NOĆNI ŽIVOT
Kaštela imaju dugogodišnju tradiciju u održavanju Kaštelanskog kulturnog i zabavnog ljeta od 01.07.-31.08., a u tom razdoblju održava se više od 100 različitih događanja: koncerata ozbiljne i limene glazbe, koncerata ženskih i muških klapa, nastupa folklornih društava, kazališnih predstava  i pučkih / ribarskih fešta. Za svaki ukus ponešto!
Brojni restorani, konobe i terase nude izvornu domaću ali i  internacionalnu kuhinju i izvrsna vina, što će svaku večer pretvoriti u nezaboravan doživljaj Kaštela.

SPORT & AKTIVNOST
Kaštela su grad sporta ! U Kaštelima postoje 3 nogometna kluba, 3 odbojkaška (1 muški i 2 ženska), zatim košarkaški i rukometni klubovi (muški i ženski), jedriličarski, veslački klubovi, mažoret klubovi, a i veliki broj klubova u pojedinačnim športovima: borilačkim, gimnastičarskim, atletskim, tenis.
Naši gosti imaju puno mogućnosti za uključenje u sportske aktivnosti, a preporučamo: jedrenje, veslanje, tenis, ronjenje, planinarenje i pješačenje, te sve popularnije bicikliranje na obroncima Kozjaka.

GASTRONOMIJA GRADA KAŠTELA

Kaštela su poznata kao mjesto bogate gastronomske tradicije sa naglaskom na mediteransku prehranu: puno ribe na sve načine (kuhane, pečene i grilane), povrća (bob i Dani o boba!! ), voća i kolača, a i mesni specijaliteti su kaštelanska tradicija (pašticada ili peka).

VINARSTVO GRADA KAŠTELA

Naravno uz dobro jelo ide i dobro vino, a kaštelanska vina , posebno Crljenak kaštelanski (predak poznatog američkog Zinfandela) je kaštelanski ponos. Posjetite nas i zasigurno ćete uživati u svakom trenutku provedenom u našim poznatim restoranima, konobama ili kušaonicama…

KULTURNA BAŠTINA GRADA KAŠTELA

Na području Grada Kaštela svoj su trag ostavila sva povijesna razdoblja; tu je lovio pračovjek iz starog kamenog doba (Mujina pećina na zapadnim obroncima s nalazima koji potječu iz 45 000 g. prije Krista).

Na Kozjaku se i danas nalaze mnogobrojni nalazi koji potječu iz ilirskog razdoblja.

Za vrijeme grčke i rimske vlasti Kaštela doživljavaju gospodarski procvat i civilizacijski rast o čemu svjedoče ostaci mnogih antičkih vila i naselja Siculi smještenog na Resniku.

Hrvati su u 7. stoljeću naselili blage padine Kozjaka o čemu, kao nijemi svjedoci toga vremena, svjedoče starohrvatske crkvice.

Trogirski i splitski vlastelini su zajedno sa crkvenim velikodostojanstvenicima na obali mora ili na hridima izgrađivali kaštele kako bi zaštitili ljetinu i seljake. Sve su to radili uz odobrenje venecijanskih vlasti. Tako utvrđeni dvorci – kašteli zaista su sa svojim kulama, opkopima, puškarnicama i pokretnim mostovima prema kopnu djelovali kao utvrde. Sa strane okrenute moru izgrađivani su u stilu renesansnih ljetnikovaca, sa širokim prozorima i balkonima. Žitelji starih sela smještenih na padinama Kozjaka oko kaštela su potražili utočište i sigurnost i izgradili nova utvrđena naselja.

Poljoprivreda, maslinarstvo i vinogradarstvo su stoljećima bile najvažnije grane gospodarstva i temelji ekonomske moći ovog područja. O tome svjedoče velike crkve sa zvonicima (koje su ukrašavali poznati umjetnici tog vremena), srebrni i zlatni zavjetni darovi koji se i danas čuvaju u crkvenim riznicama, te narodna nošnja poznata po zlatnim ukrasima i zlatovezu.

Oko 16 kaštela izgrađeno je sedam sela: Kaštel Štafilić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica i Kaštel Sućurac, koja su rasla, razvijala se i konačno spojila u grad Kaštela.
U svojim gradskim jezgrama su do danas zadržala autohtonu dalmatinsku arhitekturu, kuće sa solarima, balaturama, konobama, kaletama i trgovima.

OGLAŠAVANJE I MARKETING GRADA KAŠTELA

ZA OGLAŠAVANJE SMJEŠTAJA, UGOSTITELJSKIH PONUDA I MARKETING GRADA KAŠTELA KONTAKTIRAJTE TURISTIČKU ZAJEDNICU GRADA KAŠTELA

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KAŠTELA
ADRESA: Dvorac Vitturi, Brce 1
21 215 Kaštel Lukšić
Tel/fax: +385 21 227 933
E-mail: info@kastela-info.hr
Web: www.kastela-info.hr
FACEBOOK

 

INFO URED
ADRESA: Dvorac Ćipiko, Obala kralja Tomislava 14/1
21 216 Kaštel Stari
Tel/fax: +385 21 232-044